Om du någonsin drömt om att läsa manga på originalspråket eller förstå texter i japansk popmusik, så har du säkert redan stött på något förvirrande – de japanska bokstäverna. Till skillnad från det svenska alfabetet som har 29 tecken, använder japanskan inte bara ett, utan tre olika skriftsystem: hiragana, katakana och kanji. Låter det rörigt? Oroa dig inte – du kommer snart att förstå vad som är vad och hur allt hänger ihop.
Förstå skillnaden mellan hiragana, katakana och kanji
Det första du behöver veta är att japanska bokstäver inte fungerar som våra bokstäver. I stället för att representera ljud som kombineras till ord, representerar många av dem hela stavelser – eller till och med hela betydelser.
Hiragana och katakana är stavelsealfabet, eller ”kana”, som består av 46 grundtecken vardera. Hiragana används mest för inhemska japanska ord och grammatiska delar i meningar. Katakana används däremot för utländska ord, namn och ljudhärmande uttryck. Sen har vi kanji – de tusentals tecknen som bär på både ljud och betydelser och kommer från kinesiskan. Tillsammans bildar de grunden till allt skrivet japanskt språk.
Börja med hiragana – din bästa vän i början
Hiragana är oftast det första du får lära dig när du studerar japanska. Det är grundläggande för att förstå grammatiken och läsa enklare texter. Varje tecken motsvarar en stavelse, och du kommer snabbt märka att dessa små krumelurer dyker upp överallt – från barnböcker till karaoke-texter.
En smart strategi är att börja med att lära dig de 46 grundtecknen och sedan ta tag i varianterna med dakuten (゙) och handakuten (゚) som ändrar ljudet på vissa tecken. För att göra det roligare kan du testa appar som lär dig varje tecken med hjälp av minnesbilder.
Du kommer också stöta på något som kallas furigana – små hiraganatecken som skrivs ovanför kanji för att visa hur de ska uttalas. Det är vanligt i böcker för barn eller för att hjälpa nybörjare att förstå svårare texter.
När ska du använda katakana?
Katakana kan kännas lite mer kantigt och strikt i formen än hiragana – och det är kanske därför det används för att betona ord. Utländska namn skrivs nästan alltid med katakana. Om du till exempel heter Erik kommer det skrivas som エリック i Japan.
Katakana används också flitigt för att skriva låneord från andra språk. Här är några exempel du garanterat kommer stöta på:
- コーヒー (kōhī) – kaffe
- コンピュータ (konpyūta) – dator
- バナナ (banana) – banan
Det här gör katakana till ett superbra alfabet att kunna om du vill förstå menyer, reklamer och till och med tv-spel.
Så fungerar kanji och varför de är så många
Kanji är den tuffaste delen av de japanska bokstäverna, men också den mest fascinerande. Här har varje tecken en egen betydelse – och ofta mer än ett uttal. Vissa kanji har både en kinesisk läsning (onyomi) och en japansk (kunyomi), vilket kan vara förvirrande i början.
Det finns över 50 000 olika kanji-tecken, men du behöver inte kunna alla. I japanska skolor lär sig eleverna cirka 2000 kanji under sin utbildning – de så kallade jyoyo kanji. Lär du dig dessa, kommer du kunna läsa det mesta i vardagen.
Att memorera kanji kräver tid, men ett bra tips är att försöka förstå logiken i tecknen. Många kanji består av enklare delar som tillsammans skapar en större betydelse. Tänk på det som en slags pussel där varje bit har sin plats.
Så skriver du japanska på dator eller mobil
När du börjar öva på att skriva japanska själv kommer du märka att det faktiskt går att använda det latinska alfabetet. Det kallas rōmaji och används ofta i ordböcker, skyltar och i digitala texter för nybörjare.
När du skriver med ett japanskt tangentbord skriver du orden i rōmaji och de konverteras automatiskt till hiragana, katakana eller kanji beroende på kontext. Det gör det enklare att komma igång även om du inte memorerat alla tecken än.
Tips för att lära dig japanska bokstäver snabbare
Det kan kännas övermäktigt att behöva lära sig tre olika alfabet, men med rätt metoder blir det både roligare och lättare. Här är några sätt att få in det i vardagen:
- Använd appar som kombinerar bilder med ljud för att förstärka minnet
- Sätt upp post-it-lappar med japanska ord hemma, t.ex. på kylskåpet eller spegeln
- Sjung karaoke med japansk text och kolla hur hiragana används som stöd
- Spela memoryspel där du matchar kana med ljud eller ord
- Följ japanska konton på sociala medier för att se språket i verkliga sammanhang
Med lite träning varje dag kommer du snabbt känna igen fler och fler japanska bokstäver.
Därför är det japanska alfabetet så unikt
En sak som gör det japanska alfabetet så speciellt är att det faktiskt kombinerar tre helt olika system i ett och samma språk. Det är som att du samtidigt måste lära dig att läsa med både alfabet, stavelsekort och bildsymboler – men det gör också språket väldigt nyanserat och rikt.
Du kan betona något med katakana, förklara ett verb med hiragana och skapa djup i betydelsen med kanji. Det är en lekfull kombination som ger dig många möjligheter att uttrycka dig.
Så nästa gång du ser japanska tecken, försök att gissa vilket alfabet det är – och fundera på varför det användes just där. Det ger dig en liten språknördig kick varje gång.
Att bemästra japanska bokstäver kräver lite tålamod, men det är också ett fantastiskt sätt att öppna dörren till en ny kultur. Det finns få saker som är lika tillfredsställande som att kunna läsa ett helt ord på japanska och förstå både hur det låter och vad det betyder – och det börjar allt med att du lär dig japanska bokstäver.